"Стандарт енд Пуърс" вдигна оценката на Варна

share

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" промени кредитната оценка на Варна от "стабилна" към "положителна", съобщи Стефка Господинова, шеф на общинската финансова дирекция. Тя припомни, че кредитният рейтинг на града е BB.

Според анализаторите във Варна е постигнато много добро изпълнение на бюджета и е повишена събираемостта на приходите от данъци. „Прогнозираният ръст на приходите, съчетано с предпазливата разходна политика, може да засили бюджета на Варна и да подобри неговата ликвидна позиция“, се посочва в аргументите на кредитната агенция.

„Съживяването на икономиката и ангажиментът на властите във Варна за повишаване нивата на данъчните постъпления е добро предзнаменование за българския град и за неговото вече силно оперативно представяне. Вероятното забавяне на изпълнението на програмата за капиталови инвестиции, както и постепенното преминаване от краткосрочно мостово финансиране към дългосрочно може да подобри и ще подобри ликвидната позиция на града“, отчитат още "Стандарт енд Пуърс".

Водещи новини

Още новини