МВФ предложи помощ на новоизбрания египетски президент

share

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард се обади по телефона на новоизбрания египетски президент Мохамед Морси, за да му предложи помощта на фонда, съобщи говорителка на организацията, цитирана от Франс прес.

Лагард се обади в четвъртък на Морси, за да го поздрави по случай избирането му, което представлява съществен напредък за Египет в преходния период. Те обсъдиха икономическото положение на Египет и начина, по който МВФ би могъл да подпомогне страната в близко бъдеще, информира говорителката. Кристин Лагард отново потвърди, че МВФ е готов да помага на Египет и с нетърпение очаква момента да заработи в тясно сътрудничество с властите в страната, добави тя.

От началото на годината МВФ обсъжда с Египет програма за икономически реформи, с която Кайро да се ангажира срещу финансова помощ от около 3,2 милиарда долара. Трудните преговори бяха блокирани от изборната кампания в Египет при липса на общонационален консенсус по ангажиментите, които страната би могла да поеме. През април МВФ заяви, че е готов да сключи споразумение с египетските власти, но само ако политическата класа в страната предварително склони на известен брой условия, по-специално да бъде приет закон за финансите, напомня АФП.

Водещи новини

Още новини