Рублата се повиши до 50 за долар и достигна максимум от 2015 година

Novini.bg/Canva
share

Руската рубла поскъпна до най-високите си нива от повече от седем години, като достигна малко над 50 рубли за 1 долар, информира Ройтерс.

От началото на годината рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света. Курсът й беше тласнат нагоре от предприетите от руските власти ограничителни мерки, въведени, за да се предпази финансовата система на страната от западните санкции, наложени в отговор на войната в Украйна.

Постъпленията от износ на стоки, резкият спад на вноса и предстоящите данъчни плащания в рубли от експортно ориентирани руски компании са допълнителни фактори за високата стойност на валутата, съобщава БТА.

Към 07:24 часа по Гринуич (9:24 часа българско време) рублата се повиши с повече от 3 на сто спрямо долара до 50,01 рубли за долар.

Спрямо еврото рублата се покачи с 3 на сто до 52,89 рубли за евро, което представляваше първо поскъпване над нивото от 53 рубли за евро, достигнато последно през април 2015 г.

Силната рубла възпрепятства приходите в страната от продажбата на стоки в чужбина срещу долари и евро. По-рано през месеца вицепремиерът Андрей Белоусов каза, че за индустрията ще бъде по-добре, ако рублата спадне до 70-80 рубли за долар, припомня Ройтерс.

Водещи новини

Още новини