Лихвите по депозити и заемите падат

share

Лихвите по депозитите в България са необяснимо високи и вече започнаха да падат. Очакванията са този спад да продължи, каза Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие.

Според него не е икономически логично цената на депозитите у нас да е толкова висока (5-6% годишно, б. р.) при положение, че няма друга алтернатива за спестяванията на българите. Имотният пазар и инвестициите на борсата са в пълен застой от доста време.

Българската банка за развитие (ББР) предоставя кредитна линия от 100 млн. лв. към 6 търговски банки, заемите ще бъдат отпускани на малките и средните предприятия. Това е най-евтиното финансиране за бизнеса в момента - с годишна лихва от 7% и срок за погасяване до 5 г. Максималният размер на заемите е до 5 млн. лв., таксите и комисионите по тях също са по-ниски от стандартните.

Банки партньори по програмата са УниКредит Булбанк, МКБ Юнионбанк, Алианц, СЖ Експресбанк, Общинска банка и ПроКредит банк. Надявам се със средствата да бъдат създадени нови работни места, а това ще съживи българската икономика, каза Ягодин. Този ресурс може да допринесе и за намаляване на лихвите по кредитите и до по-лесен и евтин достъп до банково финансиране, допълни той.

ББР подготвя още два проекта за изгодно финансиране на дребния бизнес. Това са гаранционна схема за 335 млн. лв. по програмата за развитие на селските райони и заеми с преференциални условия за фермерите за над 1 млрд. лв.

Водещи новини

Още новини