Тотален срив на чуждите инвестиции у нас (видео)

Pixabay
share

Тотален е сривът на чуждестранните инвестиции в България.

Това обяви на пресконференция шефът на БСК Радосвет Радев, предаде репортер на Novini.bg.

Най-големият инвеститор са нашите съграждани в чужбина, отчита изследването на БСК. В същото време се наблюдава парадокс. Въпреки спада на инвестициите икономиката върви напред.

„Зелените“ чисто нови инвестиции се броят на пръсти, съобщиха от БСК. Според експертите за добро ниво на преки чуждестранни вложения  на една страна се счита нивото от 10%.

Общият обем на инвестициите в България за периода от 2007 до 2017 е около 18 милиарда лева годишно. Пика си сумата достига през 2008 година, когато наброява 24 милиарда лева.

Водещ инвеститор през 2017 година е Холандия, следвана от Германия и Швейцария. С добри позиции са Турция и Гърция - около 80 млн. евро всяка.

Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас.

За периода 2007-2017 всички страни от региона са влошили показателите си, но спадът в България е най-осезаем. Страната ни е на последно място от изследваните съседни страни по обем на преки чужди инвестиции след Сърбия и Хърватия.

По материала работиха Веселина Спасова и Нора Виткова

Водещи новини

Още новини