Печалбата на Летище София през последната година е катастрофална, обяви новият директор

Булфото (архив)
share

Нетната печалба на Летище София през последната година е катастрофална. Това обяви новият изпълнителен директор Пламен Станчев, цитиран от БТА.

Станчев каза, че има видима диспропорция между броя преминали пътници и приходите, които вместо 25 - 35 процента, в момента са под 5 процента. „При два милиона пътници годишно печалбата е едва 20 млн. лева“. За пример директорът даде концесионираните летища Варна и Бургас, които работели с персонал под 1000 души, а Летище София - с 2400 души. Въпреки това нетната печалба на Варна и Бургас за последните години била около 30 млн. лв., докато тази на Летище София за последните години била катастрофална, обобщи Станчев.

Той разкри плановете си за спиране спада на приходите и каза, че спешно ще бъде изготвен генерален план за развитие на Летище София. Новоизбраният изпълнителен директор обеща на служителите си актуализиране на заплатите, което според него не е правено от 2007 г. насам. "Летището ще вземе мерки и за събирането на дълговете си, като само България Ер е с натрупване от близо 60 млн. евро задлъжнялост последните години", подчерта той.

Новият изпълнителен директор отчете още непрозрачни обществени поръчки, необосновани разходи за наземна техника и 10 млн. лева, заложени за втора скоростна пътека за рулиране. По думите му това е абсолютно нерентабилно. „Средствата ще бъдат пренасочени към разширение на Терминал 2“.

Пламен Станчев обяви, че ще възложи външна експертна анализа за бъдещата концесия на летището.

Водещи новини

Още новини