НДК ще пести 1,65 млн. лв. от ток

share

НДК ще пести 1,65 млн. лв. от ток. До момента годишната сметка за електроенергия, която Националният дворец на културата (НДК) плащаше на ЧЕЗ, възлизаше на 3 млн. лв. ЧЕЗ фактурираше по 190 лв. без ДДС един MWh електрическа енергия, съобщиха от НДК.

В резултат на проведената процедура за възлагане на обществена поръчка, разходът се редуцира със 65%, т.е. на 1,35 млн. лв. Новият доставчик е дал цена от 85 лв. без ДДС за един MWh електрическа енергия, пише "Монитор".

“Годишно Дворецът ще пести по 1 650 000 лв. само от електроенергия – пари, които ще отидат изцяло за култура”, категоричен е директорът на НДК Мирослав Боршош.

НДК е от типа потребители, за които още преди няколко години влезе задължението да излязат на свободния пазар. Тези, които не го направиха, продължиха да купуват от съответното енерго, но в качеството му на доставчик от последна инстанция. За да се стимулира излизането на свободния пазар цените на доставчиците от последна инстанция са много по-високи от тези, които битовите клиенти плащат на регулирания пазар.

Водещи новини

Още новини