Борисов: Исках да покажа на Путин гьола "Белене"

share

Премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите мерките, предприети от правителството за диверсификация на енергийните доставки за България.

Борисов каза, че по темата за доставка на руски газ е водил разговори с Русия и нейния премиер Путин. В тези разговори не е казано, ако не изпълните другите проекти, ще ви оставим на студено, каза Борисов на въпрос на Синята коалиция дали Русия обвързва доставките на газ с проекта АЕЦ „Белене”.

За разговорите с руския премиер Владимир Путин, Борисов каза:

Имахме няколко много тежки разговори с него, но мисля, че той разбра – относно „Бургас – Александруполис”, той не е изгоден за България и се съгласихме, че екологичната оценка е най-важна. Предложих на Путин да го заведа на „Белене” да види какъв гьол има там и какво сме заварили, каза още премиерът.

Много трудни бяха преговорите за доставките на газ, но мисля, че те вървят към успех, каза Борисов. Газовото находище и концесията на „Мелроуз” и това, което добиваме като газ от Черно море е една от стъпките в тази насока - диверсификацията.

Работим много активно с всички, които предлагат технологии и работят в посока за проекта за ядрена енергия, доставка на ядрено гориво, изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво. Подписахме с най-голямата френска компания „Арева”, ще се подпише и с „Уестингхаус”, каза Борисов. Френски газ няма да доставяме.
 

Водещи новини

Още новини