Надбавките за прослужено време в МВР стават част от заплатите, обяви Горанов

Булфото
share

Допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите.

Това заяви на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов.

От тук нататък има два сценария - или да оптимизираме плащанията за тези, които са административен персонал и да финансираме същите системи за подобряване на работа, или да приемем, че системите за отбрана и сигурност са недофинансирани и да променим приоритетите на държавата, посочи той, цитиран от Фокус.

"За следващата година се предвижда не малък дефицит от 1,8 млрд. лв. С тези суми нашата държава ще задлъжнее безвъзвратно", обясни финансист номер 1.

Не се говори за намаление на възнаграждения в момента, изтъкна още той.
"Това не се предвижда с заложения законопроект. Гарантираме, че текстът се прилага еднозначно", допълни Владислав Горанов.

Започнахме диалога с полицейските синдикати и ще го продължим интензивно, увери министърът на финансите.

"Предложено е ограничаване на отпуските от 30 на 20 дни“, заяви Горанов.

Той обясни, че всяка година допълнителното възнаграждение е 2%. "От 1 януари се предлага да бъдат консолидирани основните възнаграждения. Със сигурност една подобна мярка не е самоцелна. През годините структурата на бюджетите на т.нар. силови ведомства е стигнала до там, че 95% да са разходите за възнаграждения и 5% да са разходите за издръжка. Имаме относително голям бюджет - над 1 млрд. лв. за МВР, същевременно служителите работят в едни ограничени битови условия без модерни технически средства", подчерта министърът на финансите.

По думите му МВР има добър капацитет на човешки ресурс, на който са отнети инструментите да върши полицейска работа, а и не само.
"Тези 20 заплати, които се изплащат не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система, когато хората напускат системата на МВР. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР ще бъдат харчени за укрепване на системата", коментира Горанов.

По думите му водещият мотив за предложените промени е натрупванията през годините, довели до там, че всички бюджети в силовите ведомства са само за заплати.
"Тези обезщетения не се отнемат от системата, те се отнемат като пасивен доход, който те биха получили тогава, когато напускат системата. Говорим за десетки милиони обезщетения, които винаги са били тема. Знаете, колко критики получаваме, че се налага да дофинансираме тези министерства със стотици милиони до края на 2015 г. Може би само тази мярка няма да реши проблемите", каза още Владислав Горанов.

Той обясни, че се търсят и други механизми за работа.

Водещи новини

Още новини