Банков Армагедон очаква Гърция?

gettyimages
share

Гръцките банки може да фалират още в понеделник, предполага британският в. Файнейшъл таймс.

Банкрутът на финансовите институции в южноевропейската държава може да се случи, ако Атина не се разбере с международен кредитори за новата програма за финансова помощ. Въпреки затварянето на банковите клонове, лимитът за теглене от банкомат от 60 евро дневно, наложен на гръцките граждани, както и забраната на гърците да изпращат пари в чужбина, всеки ден от финансовите в страната изтичат над 100 млн. евро, допълва изданието. Според изданието в понеделник, когато вратите на банките се очакват да бъдат отворени, финансовите институции може да останат без пари.

Ако няма споразумение с кредиторите, което включва и подкрепа за банковата система, Гърция ще трябва да започне да печата нова валута. Друга евентуална мярка в помощ на ликвидността на банките да се прибегне към взимане на пари от депозити.

Според представители на бизнеса в Гърция системата за междубанкови плащания функционира добре. Здравите банки дават на другите институции. Сред гръцки икономисти се говори, че банкерите се подготвят да привлекат свежи пари, като разпродадат подразделенията си в Турция, Кипър и Централна и Източна Европа. Все още не е ясно дали ще има споразумение.

Предложението на Алексис Ципрас трябва да бъде одобрено от кредиторите и парламента в Атина. Малко преди началото на заданието на ресорната комисия в медии се появиха, че гръцкият премиер е призовал енергийния министър Панагиотис Лафазанис да подаде оставка. Причината за настояването на премиера е силната опозиция от страна на члена на СИРИЗА спрямо сделката на Гърция с международните кредитори, предаде Би Би Си.

Водещи новини

Още новини