Кандидатите за управител на БНБ единни, че страната трябва да влезе в Еврозоната

share

Бюджетната комисия изслуша четиримата кандидати за гуверньор на БНБ.

Въпреки че Конституционният съд образува дело за законността на правилата на избор, процедурата за нов шеф на централната банка продължава в първоначално обявените срокове, според които парламентът трябва да проведе същинския избор най-рано на 15 юли, съобщи БНТ.

И четиримата кандидати са единни, че страната ни трябва по-скоро да влезе в Еврозоната. И четиримата са единни, че случаят КТБ и кризата около тази банка се е случила заради липсващия контрол от страна на надзора на БНБ. И четиримата са единни, че трябва да има преструктуриране във функциите и структурата на БНБ.

Иначе кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев изложи 18-месечен план как трябва да се преструктурира БНБ. Той е “за” стрес-тестовете и за оценка на цялата финансова система.

Бисер Манолов, кандидатът на Реформаторския блок, каза, че ще работи БНБ да има достъп до междинните одиторски доклади, а не само до крайните, които стигат до БНБ. Той иска и системата за ранно известяване да се измести към УС на БНБ.

Григорий Вазов, кандидатът на “Патриотичния фронт” се обяви да има нова дирекция “Рисков анализ” в БНБ за по-качествен анализ на банковата система.

Кандидатът на АБВ, Виктор Йоцов, поиска влизане в Европейския банков съюз и по-чести надзорни инспекции включително и по-качествени дистанционни инспекции.

Очакваме парламентът да гласува във вторник кой ще е новият гуверньор на БНБ. Най-вероятно тогава ще бъде гласувана и оставката на Иван Искров.

Водещи новини

Още новини