Кандидат за шеф на БНБ: Основната цел на атаката срещу КТБ не беше фалит на банката, а сриването на

Булфото
share

Кандидатурата ми за главен гуверньор на БНБ не е авантюра. Аз не съм наивен човек. Убеден съм, че състезанието ще е честно и почтено.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ доц. Григорий Вазов, който е кандидат за шеф на БНБ, издигнат от Патриотичния фронт. Журналистите малко повече вдигнахте патардия около батаците в народната банка. Аз мисля, че БНБ успя да се справи доста добре по време на световната финансова криза и преведе банковата система успешно през нея. КТБ фалира, защото ръководството на банката изгуби връзка с реалността. БНБ можеше малко по-добре да се справи с този проблем и да наложи по-строг контрол, допълни той.

Според мен целта на атаката не беше само да се фалира КТБ. Основната цел беше да падне валутния борд. Тази акция е проведена от финансисти. Не мисля, че политици имат общо с този план. Тези хора са искали да бутнат борда, но плана им успя само наполовина. Тук е най-голямата грешка на БНБ. Тя трябваше заедно с държавата да направи всичко възможно да оздрави КТБ. Целта на всичките стрес тестове, за които се говори напоследък, е да бъде разклатена българската банкова система. Аз съм категоричен, че нашите банки ще издържат тези тестове, завърши Вазов.

Водещи новини

Още новини