Ямболска фирма с дял в трезор

share

Ямболското дружество Хидравлични елементи и системи (ХЕС) е новият акционер в Интернешънал асет банк.

Компанията ще придобие 1 979 788 акции, или 9,87% от капитала на банката. Информацията е потвърдена пред profit.bg от Николай Митанкин, директор за връзка с инвеститорите на "Стара планина холд", който контролира близо 65% от капитала на ХЕС. "Стара планина холд" е публично дружество, учредено е през 1996 г. като Централен приватизационен фонд, който участва в масовата приватизация.


Сред управниците на бившия приватизационен фонд "Стара планина холд" са членът на ИБ на БСП Евгени Узунов и шефът на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.


Цената на придобиване на книжата от Интернешънал Асет Банк е по номинал, или 1 лв. за акция. Според отчета на Интернешънъл Асет Банк към юни 2011 г. банката е на печалба от 1,65 млн. лв. Общо активите на финансовата институция са 615,82 млн. лв., от които 414,58 млн. лв. са кредитите и вземанията. Собственият капитал на банката към 30 юни е 67,2 млн. лв. Трезорът приключи 2010 г. с 4,4 млн. лв. нетна печалба, което е спад с 67%.


Интернешънал асет банк е създадена на 13 декември 1989 г. и доскоро беше по-известна като Първа източна международна банка. Акции от трезора притежават 663 физически и юридически лица. Сред собствениците е последният социалистически шеф на БНБ Иван Драгневски. В управата на трезора е и Виктор Вълков, бивш външен министър в коалиционното правителство на Димитър Попов.

Водещи новини

Още новини