Възрастта за пенсия скача с 4 до 6 месеца

share

От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, съобщи в. "Преса", позовавайки се на социални експерти.

Вчера Националният статистически институт оповести, че продължителността на живот в България е нараснала с половин година за периода 2011-2013 година. Тя вече е средно 74,5 години.

През 2014 г. увеличаването на възрастта за пенсиониране беше замразено за една година с идеята през това време да се изработи автоматичен механизъм за повишаването й именно според покачването на продължителността на живота.

Цялостната визия трябва да е готова до септември, включително стъпките на покачването - наведнъж или поетапно. Ако обаче не се постигне консенсус, от 1 януари 2015 г. ще се пристъпи отново към заложената в сега действащия кодекс за социално осигуряване стъпка. а именно вдигане на годините с 4 месеца.

В момента жените излизат в заслужен отдих на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца.

Неофициално властта наложи "забрана" на обсъжданията по готвените промени до евроизборите на 25 май. След тази дата обаче се очаква свикване на Консултативния съвет по пенсионната реформа.

Водещи новини

Още новини