Saab подаде заявление за защита от банкрут

Internet
share

Шведският производител на автомобили Saab, който има финансови затруднения от няколко месеца, е подал молба за защита от банкрут, съобщи "Файнешъл таймс".

Както се съобщава в прессъобщението на Swedish Automobile, целта е да се защитят от кредиторите. От компанията предполагат, че процесът на доброволната реструктуризация ще позволи да бъдат използвани ресурсите по-най-ефективен начин и така да бъде спасена компанията. А целта на реструктуризацията е да се осигури краткосрочна стабилност и да бъде привлечен допълнителен капитал. Компанията моли съда да назначи независим управляващ, който ще работи в тясно сътрудничество с екипа на Saab Automobile.

Това е втора подобна молба от Saab за по-малко от три години, подадена в шведски съд по фалитите. Първата молба е от 2009 г., когато тогавашният собственик General Motors изпадна в несъстоятелност и беше спасен от американското правителство. Тогава GM отряза финансово шведската компания в опит да я подготви за продажба на външни инвеститори.

Банкрутът на Saab беше очакван, особено след като за първото полугодие шведският автомобилостроител отчете нетна загуба от 224 млн. евро. През юни компанията ипотекира завода си за €28 млн. в опит да бъде осигурено краткосрочно финансиране за заплати и за разплащане с доставчиците, а от 9 юни беше спряно и производството.

 

Водещи новини

Още новини