Подготовка на жилището за продажба

share

Едно от най-важните неща, когато представяте дома си за огледи, е осветлението. Полутъмна къща никога няма да направи добро впечатление, независимо че може би я продавате изгодно за купувача, пише "Труд".

Обявата в интернет дава много предимства на обекта за продаване. Много от агенциите сами ще ви изпратят професионален фотограф, който да заснеме от различни ъгли жилището. Добре е в интернет да присъства и схема на разположението на апартамента. Можете дори да подготвите дискове с цялата тази информация, която да давате на ръка на дошлите за оглед. Това ще добави доверие у потенциалните купувачи и въобще ще направи добро впечатление и така вие ще си осигурите предимства.

Ако огледът е през деня, както най-често се прави, се погрижете прозорците да са добре почистени и непокрити със завеси. Ако например имате зашеметяваща панорамна гледка от някое от помещенията, правете огледите винаги в онези часове от денонощието, когато слънцето осветява гледката. Това ще направи добро впечатление.

Друг важен момент е да решите дали ще продавате апартамента заедно с обзавеждането, или без него. Не забравяйте, че купувачът винаги се стреми да свали цената с всички възможни средства.

Ремонтът увеличава шансовете за успешна продажба, но не се надявайте да вдигне много цената. Целта му е по-скоро да освежи апартамента, така че да му придаде по-приятен вид.

Например ако сте пушили във всекидневната, няма как да прогоните миризмата на тютюн само с проветряване - стените трябва да се боядисат наново.

По принцип всяко жилище си има характерна миризма, но когато водите кандидат-купувач, се стремете тази миризма да е неутрална. Това се постига чрез добро проветряване. Психолозите казват, че ароматът, който предразполага към разговори, е този на току-що смляно и сварено кафе.

Много често, когато купувачът хареса жилището от пръв поглед, той ще иска да знае повече подробности за него. Важно е да сте подготвен да отговаряте на всякакви въпроси. Кои са съседите ви и какви хора са? В изправност ли са ВиК, токът, парното, интернетът, телефонът? Законни ли са преустройствата, които сте направили на апартамента? Ако има някакъв дефект, се постарайте да го отстраните навреме, а ако не всички документи са налични, ги осигурете.

Водещи новини

Още новини