МВФ: Подценяваме неравенството

share

Банкерите и политиците подценяват социалното неравенство, каза изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард на Световния икономически форум,пише британският в. Индипендънт.

В свадлива реч пред някои от най-заможните в света финансисти на Лагард каза, че възнагражденията на банкерите трябва да бъдат намалени, за да бъде запълнена празнината между богатите и бедните.
„Изключителното неравенство е разяждащо за растежа, то е разяждащо за обществото. Вярвам, че икономическите професии и политическата общност подценяват неравенството твърде дълго”, каза тя. Лагард допълни, че може да се окаже необходимо държавите да наложат минимални възнаграждения, за да намалят несъответствието в приходите.
Лагард каза пред делегатите, че заплатите на банкерите са твърде високи. „Ние трябва да се движим в посока на по-благоразумни възнаграждения. В крайна сметка, всичко това е заради отговорността: нужен ни е финансов сектор, който да е отговорен към реалната икономика – който придава стойност, а не я унищожава”, каза тя.

Водещи новини

Още новини