По ОП "Околна среда" ще бъдат отворени процедури за 1,3 млрд. лв. до края на 2016 г.

Булфото
share

До края на годината по оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отворени процедури на стойност 1,3 милиарда лева, съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Общините ще могат да подават проекти за финансиране и по още два финансови инструмента - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, с ресурс от 61 милиона лева и за 15 милиона лева от Националния доверителен екофонд, посочи министър Василева.

По думите й приоритетни през този период ще бъдат проектите, които ще се реализират в секторите "Води" и "Отпадъци". Целта е да бъдат поощрени разработки, които надграждат вече съществуващите системи.

Предвидени са 350 милиона лева за изграждане на компостиращи инсталации, тъй като голям процент от общините имат проблеми с биоразградимите отпадъци, посочи тя.

Според Василева общините предлагат интересни идеи за реализация на проекти, свързани с чистота на въздуха, сред тях са подмяна на горивни инсталации, осигуряване на филтри за комините на еднофамилни жилища, които се отопляват с твърдо гориво, както и за филтриращи системи за автомобилите срещу вредните емисии, а средствата в програмата за такива проекти са 115 милиона лева.

На срещата с кметове и представители на общини от Северния централен район за планиране, в който са областите Русе, Силистра, Разград, Габрово и Велико Търново, министър Василева посочи, че по оперативната програма са предвидени 56 милиона лева за укрепване на свлачища и 20 милиона лева за предотвратяване на наводнения.

Според Ивелина Василева целта на подобни форуми е общините да получат своевременна информация, за да подготвят своите проекти.

Водещи новини

Още новини