Имаме договори за половината от парите от ЕС до 2014 г.

Булфото
share

Той добави, че до края на годината ще бъдат разплатени една пета от парите, предаде БНР.

"Ние имаме сключени договори за почти половината от ресурса, над 48% от цялата сума по седемте оперативни програми. България е успяла да плати над 13,5%, което е 2,1 млрд. лв. Планът до края на годината е ние да имаме плащане не по-малко от 20% от цялото финансиране и се надяваме тази цел да бъде постигната", заяви министърът.

Томислав Дончев е договорил с представители на Еврокомисията Държавната агенция за закрила на детето да бъде подсилена с пари от еврофондовете. По този начин ще може да се ускори процеса на деинституционализация, който предвижда в следващите години над 7 000 деца да бъдат изведени от социалните домове, и да им бъдат осигурени алтернативни грижи.

"Имаме подкрепата на ЕК за една подобна възможност, включително и за допълнителни експерти, които работят не само в централата в София, да работят на областно ниво и да могат да помагат с координация, също така и да контролират качеството на предлаганите услуги на място. Имаме зелена светлина, т.е. това ще бъде факт, финансирането ще бъде осигурено с европейски пари", каза още Томислав Дончев.

Водещи новини

Още новини