Русия ще наблюдава огромен астероид, който може да се сблъска със Земята

share

Руската агенция за космически изследвания "Роскосмос" планира до 2020 г. да изпрати автоматичен летателен апарат до астероида Апофис, който да достави там радио-маяк, който да позволи постоянното наблюдение на траекторията на космическата скала. Това съобщава РИА „Новости” като цитира изказване на директора на "Роскосмос" Владимир Поповкин пред Института за космически изследвания в Москва днес.

„Много се говори за приближаващия Земята астероид Апофис през 2036 г. Ние разработваме проект, който предвижда кацането върху астероида на специален модул, който да достави там радио-маяк, който ще може да работи и след изчерпване на ресурса на космическия апарат”, заявява Поповкин.

Руският учен е подчертал, че целта на разработвания проект не е да се добиват полезни изкопаеми, каквато идея беше лансирана през годината от западни предприемачи и бизнесмени, съобщи БТВ.

В плановете на "Роскосмос" се посочва, че 300-метровият в диаметър астероид Апофис (2004 MN4) привлича от години вниманието на учените, тъй като в близко бъдеще се явява най-сериозната заплаха за Земята. През 2029 г. космическия обект ще премине на разстояние 36 000 километра от земната повърхност – или височината, на която се намират част от геостационарните спътници на нашата планета.

Учените се опасяват, че при преминаването в непосредствена близост до Земята, Апофис може да промени орбитата си и при следващото преминаване до планетата през 2036 г. да се сблъска с нея.

Международните наблюдатели припомнят, че навременното констатиране на потенциална космическа заплаха за бъдещето на планетата Земя е първата крачка към намирането на решение, което не отива отвъд границите на научната фантастика.

Водещи новини

Още новини