Откриха асиметрична екзопланета

pixabay
share

„Тя е уникална - дори сред другите екзопланети“. Това коментира Матю Мърфи от университета в Аризона, който е автор на ново изследване, разглеждащо гореща и „раздута“ екзопланета, наричана WASP-107b.

Екип от астрономи вече е проучил планетата по-подробно, а резултатите са публикувани в списание Nature Astronomy.

Екзопланетите са планети, които обикалят около звезда, различна от нашето слънце. WASP-107b е открита през 2017 г. Тя се върти около звезда, която е малко по-студена и по-малко масивна от нашето слънце. Екзопланетата има приблизително масата на Нептун, но обиколката на много по-големия Юпитер.

“Джеймс Уеб” откри копие на Земята

За изследването групата използва поредица от моментни снимки, направени от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА.

„Тези моментни снимки ни разказват много за газовете в атмосферата на екзопланетата, облаците, структурата на атмосферата ѝ, химията и как всичко се променя, когато влизат различни количества светлина“, коментира Мърфи.

„При почти всички екзопланети - не можем дори да ги погледнем директно, а още по-малко да разберем какво се случва от едната страна и какво от другата“, допълва още той, цитиран от БТВ.

Наблюденията от Космоса биха имали много предимства в сравнение с тези, които са възможни от Земята.

„За първи път вече можем да видим процесите в атмосферата на екзопланета. Според изследователите WASP-107b е уникална с това, че има много ниска плътност и относително ниска гравитация - което води до атмосфера, която е по-раздута от други екзопланети със същата маса. Освен това има асиметрия изток-запад в атмосферата на WASP-107b - индикация, че има значителна разлика между краищата на атмосферата. Учените искат да разберат какво точно причинява тази асиметрия.

Водещи новини

Още новини