Вицето на Тръмп нападна Apple: печелят от „робски труд” в Китай

Getty Images, архив
share

Републиканският кандидат за вицепрезидент от Охайо, сенаторът Джей Ди Ванс, се нахвърли срещу Apple в интервю за CNBC, като заяви, че компанията се възползва от „робския труд” в Китай.

Коментарът на Ванс беше част от по-широк разговор за данъчното облагане на компании, които разчитат на производство в Китай. „Дали мисля, че Apple е зла компания? Не. Мисля ли, че понякога се възползват от китайския робски труд. Да, и това е доста жалко”, каза той.

„Мисля, че една компания, която иска да се възползва от американските пазари, също трябва да плаща на американските работници справедлива заплата”, каза още Ванс. Същевременно CNBC припомни, че през май 2022 г. Apple повиши началната заплата за служителите на дребно до $22 на час.

По-рано Apple заяви, че не е открила доказателства за принудителен труд където и да работи по света. През 2021 г. компанията беше помолена от бившите председатели на Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай да се ангажира с митническата и гранична защита на САЩ, за да гарантира, че нейната верига за доставки е свободна от принудителен труд.

Журналистът Тоня Димитрова: Харис и Тръмп са двете крайности

ИТ гигантът от Купертино си партнира с компании, които произвеждат устройства като iPhone в чужбина. Исторически, Apple разчита на Китай за своето производство. Тъй като отношенията между САЩ и Китай се обтегнаха в последните години, компанията работи за разнообразяване на веригата си за доставки чрез разширяване на производството в страни като Виетнам и Индия.

Така например, Apple е произвела iPhone устройства на стойност 14 милиарда долара в Индия през последната фискална година. Ванс заяви, че иска да повиши тарифите за компаниите, които „доставят работни места в чужбина”. Кандидатът за президент Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мита от 60% до 100% върху стоки от Китай и общи мита от 10% до 20% върху вносни стоки.

Джей Ди Ванс изрази подкрепа за антитръстовите мерки на председателя на Федералната търговска комисия Лина Хан и по-строгите правила за сливания. Той смята също, че цензурирането в големите онлайн платформи, което затруднява американците да говорят за политика, е основен проблем.

Ванс ще оглави две акции за набиране на средства в Ню Йорк, организирани от някои от най-добрите му поддръжници във финансовата индустрия. Очаква се всяко събитие да събере повече от 1 милион долара за президентската кампания на Тръмп, пише technews.bg. 

Водещи новини

Още новини