Павел Дуров с първа реакция след ареста: Telegram не е някакъв анархичен рай

Getty Images, архив
share

Основателят и главен изпълнителен директор на „Телеграм“ Павел Дуров разкритикува днес Франция за това, че го е арестувала и му е повдигнала обвинение за публикуване на незаконно съдържание в приложението, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В пространно изявление в „Телеграм“, което е първата му реакция след ареста, Дуров определя като „изненадващо“ да бъде държан отговорен за съдържание, публикувано от други хора.

„Използването на закони от епохата преди смартфоните, за да се обвини главен изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети лица в платформата, която той управлява, е неразумен подход“, заяви 39-годишният милиардер.

Той също така отхвърли твърденията, че „Телеграм“ е някакъв анархичен рай“, като ги нарече „абсолютно неверни“.

Адвокатът на Дуров: Абсурдно е да се мисли, че е замесен в престъпни деяния

„Всеки ден изтриваме милиони вредни съобщения“, отбеляза Дуров.

Той отхвърли обвиненията, че Париж не са получил никакви отговори от „Телеграм“ на своите искания, предава БТА. Дуров заяви, че лично е помогнал на френските власти „да създадат телефонна гореща линия с „Телеграм“ за справяне с терористичната заплаха във Франция“.

Кой е „руският Зукърбърг“, опълчил се на Путин?

В края на изявлението си Дуров възприема по-примирителен тон и признава, че рязкото нарастване на броя на потребителите на „Телеграм“, който сега той оценява на 950 милиона в световен мащаб, е довело до ситуация, която е „улеснила престъпниците да злоупотребяват с нашата платформа“.

Водещи новини

Още новини