Изкустевен интлект ще оценява риска от деменция

GettyImiges
share

Учени ще анализират повече от 1 милион скенера на човешки мозъци с изкуствен интелект. Целта е да се създаде инструмент, който да оценява рисковете от деменция, пише британският „Гардиън“, цитирани от бТВ.

Учени от университета в Единбург и този в Дънди ще прегледат милиони резултати от пет скенери и ядрено-магнитен резонанс на пациенти в Шотландия. Всички снимки са направени в продължение на повече от 10 години. Екипът ще използва ИИ, с чиято помощ ще свържат визуалните данни с тези за здравето на отделните пациенти. По този начин ще могат да бъдат установени с точност рисковете от развитие на деменция.

В световен мащаб прогнозите сочат, че до 2050 г. 153 милиона души ще страдат от дегенеративното заболяване. Това представлява сериозна заплаха и за здравната система, която ще трябва да се справи с това натоварване. Здравните и социални грижи за хора с деменция вече надвишават сумата от 1 трилион долара годишно.

Проучване: Загубата на близък човек състарява по-бързо

Разработването на дигитални инструменти, които могат да бъдат използвани от медицинските специалисти, ще помогнат за по-бързото диагностициране на деменция, както и оценяване на рисковете на отделните индивиди. С тяхна помощ ще могат да се разработват и по-точни лечения за болните.

В проучването ще бъдат сканирани близо 1,6 милиона медицински изображения. Всичко това се случва с разрешение от пациентите и с одобрението на здравната система.

Водещи новини

Още новини