Откриха корали на рекордна дълбочина

share
Изследователи откриха вид студеноводен корал, който се развива успешно на рекордни дълбочини в мексиканския залив. Колониите от издръжливи организми се развиват върху подводните конструкции, поддържащи петролните платформи.
 
Експедиция снима и наблюдава в продължение на 10 дни коралите и установява, че Lophelia pertusa расте на 800 метра под морското равнище. Досегашната рекордна дълбочина за този вид в Мексиканския залив е била около 630 метра, пише "Списание Осем", позовавайки се на "Live Science"
 
„Откриването на Lophelia на тази дълбочина беше много вълнуващо за екипа, особено за тези от нас, които ги изучават от десетилетия", споделя изследователят Грегъри Боланд. „Надяваме се откритието ни да спомогне са предпазим океанските ресурси в залива."
 
Кораловите рифове на подобна дълбочина са много важни, защото в среда без слънчева светлина те създават жизнена среда за много дълбоководни риби. От своя страна, макар и противоречиви в екологичен план, наличието на петролни платформи осигурява повечето от иначе редките твърди повърхности на тази дълбочина, за които да се захванат колониите. Самото изследването цели да се правят по-добри и информирани решения в бъдеще относно опазването на крехкото биологично равновесие в зоните на петролен добив. 

Водещи новини

Още новини