Почина Самотният Джордж

share

Смятаната за най-голямата костенурка на Земята умря на около 100-годишна възраст, съобщиха световните медии.

Според учените гигантска мъжка слонова костенурка е последният представител на редкия подвид.

Самотният Джордж, както го наричаха, е открит мъртъв вчера в Национален парк в Галапагос (Еквадор). Той не остави поколение и с неговата смърт се смята, че редкият подвид изчезва.

Персоналът на Националния парк съобщи, цитиран от ИТАР-ТАСС, че ще бъде направена аутопсия, за да се определи причината за смъртта му, тъй като Самотният Джордж е умрял в разцвета на живота си. Средната възраст на живот на този вид костенурки е 200 години.

Джордж е открит от зоолозите през 1972 г. в един от островите в Галапагос - остров Пинта. В продължение на няколко десетилетия учените се опитваха да пресекат изчезването на вида като го събираха с женски представители на най-близките до него видове костенурки, за получаване на потомство. Всичките им опити обаче, бяха напразни.

Самотният Джордж стана световно известен и символ на Национален парк Галапагос. Да го видят са идвали видни политици и холивудски звезди, сред които принц Чарлз, Брад Пит и Анджелина Джоли.

Според изследванията съществуват около 13 подвида на слоновата костенурка. Представители на някои от тях живеят на островите Изабела, Сантяго, Санта Круз, Сан Кристобал, Пинзол.




 

Водещи новини

Още новини