Ето с какво ни заплашва шефът на „Роскосмос“

YouTube
share

Несъществуващата ракета „Сармат“ отново се появи като заплаха от руска страна, този път към България. Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заплаши страната ни с ядрената ракета, след като България отказа самолет на Сергей Лавров да премине през нашето въздушно пространство.

„Сармат“ е прототип на най-новата и най-мощна междуконтинентална балистична ракета на Русия. Първото успешно изпитание беше извършено в разгара на войната в Украйна – на 20 април, съобщава БТВ.

Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Височината ѝ е 35 метра и половина или колкото 14-етажен блок.

„Сармат“ може да носи 10 тона бойни глави, включително и ядрени, както и хиперзвукови ракети с променлива траектория на полета.

Преди време в руско телевизионно предаване ракетата „Сармат“ отново беше използвана за сплашване, този път за Западна Европа. Тогава стана ясно, че тя може да достигне Берлин за 106 секунди, Париж – за 200 секунди, а Лондон – за 202 секунди, ако бъде изстреляна от Калининград в Балтийско море.

Ракетата е създадена с цел да замени по-старата, съветско производство R-36M или „Сатана“ в руския арсенал. Новата „Сармат“ е наречена „Сатана II“ от НАТО.

Водещи новини

Още новини