ЕС обвини "Епъл" в нарушаване на правилата за конкуренцията при "Епъл Пей"

Getty Images/Guliver
share

Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията с платежната си система "Епъл Пей"(Apple Pay) . Това обяви днес Европейската комисия след месеци на предварително разследване, предадоха световните агенции. 

Според Еврокомисията има "индикации, че "Епъл" е ограничавал достъпа на трети страни до ключова технология" в полза на "Епъл Пей", посочи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление. 

Изпълнителният орган на ЕС счита, че "Епъл" ограничава конкуренцията, като възпрепятства достъпа на разработчици на приложения за дигитални портфейли до необходимия хардуер и софтуер на устройствата на компанията. По този начин се изкривява пазарната конкуренция и се потискат иновациите. 

ЕК разследва технологичната компания от 2020 година. 

Комисията не посочи какви глоби могат да бъдат наложени на концерна, ако обвиненията бъдат потвърдени окончателно. 

Това е едно от няколкото разследвания, открити от ЕС срещу "Епъл". Европейските регулатори проверяват и дали компанията не е нарушавала антитръстовите правила на блока, изкривявайки конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, налагайки несправедливи правила за услуги, конкурентни на нейния магазин за приложения "Ап Стор" (App Store), отбелязва БТА.  

Европа финализира ново законодателство, което позволява по-добра борба с отклоненията в интернет

Водещи новини

Още новини