Гласът на Валя Балканска достигна най - отдалечената точка на Вселената от Земята

share

Според данни на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, междупланетната сонда на НАСА “Вояджър 1” достигнала границата с междузвездното пространство с песен на Валя Балканска.

Това постижение е рекордно. По време на 34-годишния си престой в космоса “Вояджър 1” се превърна в апарата, достигнал най-отдалечената точка на Вселената от Земята.

С “Вояджър 1” и “Вояджър 2” в слънчевата система бе изпратена т.нар. златна плоча със записи на звуци и снимки, документиращи разнообразието на живота и културите на нашата планета. В плочата наред с произведения на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински е и българската народна песен “Излел е Делю хайдутин” на Валя Балканска.

Апаратът на НАСА “Вояджър 1” и неговият двойник “Вояджър 2” бяха изстреляни от НАСА през 1977 г. “Вояджър 1” вече се намира на разстояние 119 астрономически единици или около 18 милиарда километра от Слънцето. Той все още не е пробил междузвездното пространство, а се намира в т.нар. хелиомантия (heliosheath) - границата на хелиосферата, “балон” около Слънцето, напълнен със слънчева плазма.

 

Водещи новини

Още новини