Суперкомпютър на IBM е "Личност на годината"

интернет
share

Ню Йорк за 15-и път бяха обявени победителите, подбрани от Международната академия за дигитални изкуства и науки и от потребителите. В общо 70 категории на т.нар. интернет оскари има сайтове, онлайн реклама, филми, видео, игри, медии, мобилни приложения...

Водещата - актрисата Лиса Кудроу, даде тон на куп майтапи и пародии по време на церемонията. Организаторите помолиха всички наградени да благодарят с не повече от 5 думи, понеже в интернет лаконичността се цени много. Затова шефът на сайта "Групон" ("Дебютант на годината") Андрю Мейсън каза само: "Сега ще направим групов купон.

Колегата му Питър Вестербацка от Angry Birds (с награда за най-добрата игра за мобилни устройства) пък се появи в костюм с формата на зелена свинска глава (в играта се стреля с пилета срещу... зелени свински глави).

В обявяването на победителите се включиха още Ана Винтур, главният редактор на сп. "Вог" (избор на потребителите за най-добър сайт на списание), и Даниел Радклиф, прочул се в ролята на Хари Потър (в момента куклички на героите от сагата красят интернет страницата на LEGO, победител в категорията "Най-добра челна страница").

Специална награда получи изобретателят на мобилния телефон Мартин Купър (за цялостен принос), който се появи с архаичния DynaTAC, тежащ 1 кг и с батерия, издържаща 35-минутен разговор. Същият приз бе връчен и на Ред Бърнс - основателка през 1979 г. и до миналата година ръководител на Програмата за интерактивни комуникации в Школата за изкуства "Тиш" в Ню Йорк.

"Уейдън и Кенеди" (Weiden+Kennedy) стана рекламна агенция на годината. Постиженията й бяха отличени в жестока конкуренция с почти 10 000 продукта от САЩ и над други 60 държави.

Сред медиите за най-добре списван бе обявен сайтът на сп. "Нюйоркър" в конкуренция с "Ню Йорк таймс", портала The Onion и списанията "Икономист" и "Уайърд". Отново "Нюйоркър" победи и за най-добър сайт на списание редом с номинираните "Нешънъл джиографик", "Ролинг стоун", "Вог" и списанието за стил на "Ню Йорк таймс".Отличия получиха и двама интернет активисти от Египет - Амр Салама и Мохамед Диаб.

"Фейсбук", подозирана, че е изиграла ключова роля в арабските бунтове, не беше номинирана в нито една категория. Но Лиса Кудроу не пропусна да се пошегува със социалната мрежа и девиза й, че помага на хората да се откриват и споделят. Тя пък показа пародията "Фейссайт" с девиз "Помагаме на хората да се откриват и дебнат".

Водещи новини

Още новини