"Спейс екс" ще включи 42 000 спътника в своето съзвездие

Pixabay
share

Частната американска компания "Спейс екс" внесе искане за отпускане на допълнителни честоти на 30 хиляди свои спътника, към съществуващите 12 хиляди, съобщава Франс прес.

Американската администрация по съобщенията е внесла в Международния съюз по далекосъобщенията.

в Женева 20 искания, всеки от които касае по 1500 спътника. Те ще бъдат включени в съзведието от мини-сателити "Старлинк" на компанията на Илон Мъск. Предназначението й е да осигури високоскоростен интернет на Земята с малките апарати, които ще кръжат на сравнително ниска орбита /550 километра за първата партида/. Покриването на небето със сателити ще бъде такова, че няколко от тях ще бъдат в директна връзка от всяка точка на планетата.

"Спейс екс" изстреля първата си серия от 60 спътника през месец май и групата ще влезе в действие на територаията на Канада и северната част на САЩ догодина. Според компанията ще са нужни още 24 изстрелвания, преди да бъде покрита останалата част от света.

Понастоящем в орбита има над 2 100 активни спътника. Прибавянето към тях на още 42 хиляди буди безпокойство. Астрономите се опасяват, че големият брой мини-сателити на ниска орбита ще попречи на видимостта на земните телескопи от обсерваториите.

Второто притеснение е увеличаването на космическия боклук в нискоземна орбита на разстояние от 1500-2000 километра. От "Спейс екс" съобщиха че 3 от първите нейни 60 спътника били излезли от строя. Компанията увери, че притежавала технология за извеждане от орбита на дефектиралите устройства за избягване на сблъсък с други апарати. Но един инцидент миналия месец подсказа, че процедурите все още не са изпипани докрай.

Водещи новини

Още новини