Русия подготвя амбициозна космическа програма до 2030 г.

share

Русия планира да изпрати сонди до Юпитер и Венера, да изгради мрежа от автоматизирани станции на Марс, както и да извежда руски астронавти на повърхността на Луната. Всичко това трябва да се случи до 2030 г., съобщава списание Wired и се позовава на документи на руската космическа агенция, които изтекоха в глобалната мрежа.

Амбициозните планове ще бъдат представени този месец на правителството от федералната космическа агенция "Роскосмос", пише dnevnik.bg.

Документите описват развитието на националната космическа индустрия през следващите 18 години и обхваща периода до 2030 г. Това не е обичайно за Русия, която рядко слага крайни срокове на своите космически проекти.

До 2020 г. ще бъде разработена новата шестместна ракета "Ангара", която ще замени остарялата "Союз". Тя ще се изстрелва от новия космодрум "Восточни", чието строителство започна през миналата година и се очаква да завърши през 2018 г.

Според документите до 2030 г. Русия ще изпраща роботи на Луната, които да събират различни проби от почвата. Програмата ще включва и кацане на руски астронавти на спътника.

Допълнително Москва планира да изследва близките планети в нашата Слънчева система. Идеите включват и изграждане на наследник на Международната космическа станция (ISS), за която се планира да бъде поддържана до 2020 г.

Руският премиер в момента и новоизбран президент Владимир Путин нееднократно обявява своята подкрепа за космическата програма на страната. През 2011 г. в негова реч по случай 50-та годишнина от полета на първия астронавт в света Юрий Гагарин, той заяви, че: "Ролята на Русия не трябва да се ограничава до международен космически превозвач. Страната трябва да засили своето присъствие на световния космически пазар."

Амбициозните планове на Москва обаче идват в момента на няколко провала свързани с покоряването на Космоса.

Изстрелването на сондата "Фобос-Грунт", която трябваше да се отправи към Марс, беше съпътствано с проблем с ускорителите след старта. Поради техническият проблем тя остана да обикаля в околоземна орбита и след няколко месеца падна обратно на Земята.

Водещи новини

Още новини