Останки на неизвестен човешки вид бяха открити в Китай (снимки)

share

Вкаменени останки на неизвестен досега човешки вид бяха открити в Южен Китай, съобщиха Би Би Си и The Independent. Костите, които са на поне 5 индивида, са на възраст между 11 500 и 14 500 години.

Учените ги наричат пещерните хора Ред Дийр (Red Deer Cave people), английски превод на името на местността, където са открити останките.

Екипът, воден от Дарън Кюрно от университета в Нов южен Уелс в Австралия, ще проведе много по-детайлен анализ на фосилите, преди да ги определи като нов човешки вид, пише dnevnik.bg.


"Опитваме се да бъдем много внимателни за всякакви класификации на този етап", каза д-р Кюрно. "Основната причина е, че в науката за човешката еволюция – палеонтологията, нямаме общоприета биологическа дефиниция за нашия вид (Хомо сапиенс), колкото и да е учудващо това. На тази тема се водят много разгорещени академични спорове", каза още той.

По-голямата част от материалите са били в китайски колекции от доста време, но едва наскоро са подложени на сериозно изследване. Някои от останките идват от Малудонг (или пещерата Благороден елен - бел. Ред.), близо до град Менгзи в провинция Юнан. Скелет е бил открит и в Лонглин, в съседната провинция Гуанси.

Черепът и зъбите и от двете места много си приличат и се предполага, че са били от една и съща популация. Чертите им са много изразителни и различни от тези при днешните хора, казват учените. Имали са обли мозъчни кутии с издадени вежди. Черепните им кости са доста плътни, а лицата им са къси и плоски, завтъкнати под челата им. Пещерните хора са имали и широки носове. Долната им челюст е била издадена напред, но не са имали брадички като у сегашните хора. Сканиране с компютърна томография на мозъчните кухини показва, че мозъкът им е имал съвременни и архаични черти. Те са имали и много големи кътници.

Екипът на д-р Кюрно предлагат два варианта за произхода на популацията пещерни хора. Едната версия е, че са били част от много ранна миграция на примитивни Хомо сапиенс, които са живеели изолирано от другите групи, докато не са измрели.

Другата хипотеза е, че са били отделен вид, различен от Хомо сапиенс, който е еволюирал в Азия и за живеели заедно с нашия вид до сравнително скоро.

Учени, които не са част от проектът Ред Дийр, предлагат трети вариант – че намерените останки са на хибриди. "Възможно е да са немерни останките на потомците на модерни човеци с древните хора, тъй като и двата вида са съжителствали заедно", смята д-р Исабел де Хроот, от палеонтолог от Лондонския природонаучен музей. "Те може да са развили тези примитивни черти и независимо, заради генетично отклонение или изолация или като резултат от специфичните атмосферни условия."

Правят се опити да се намери ДНК по останките, което ще даде повече информация за възможното кръстосване. Досега генетични изследвания са били много полезни за разпознаване на хибриди на други два близки до човешките видове – неандарталците и мистериозната група хора от Сибир, известни като Денисовски човек.

Където и да се намират в човешкото родословно дърво, новооткритите пещерни хора са важна находка заради недостигът на добре датирани и описани образци от тази част на света. С тях историята на човешката миграция и развитие става още по сложна и интересна.

Водещи новини

Още новини