YouTube забранява видеоклипове, насаждащи омраза

Pixabay
share

Сайтът за споделяне на видеоклипове ЮТюб обяви, че засилва борбата срещу подклаждащите омраза изказвания, като забрани клипове, които защитават дискриминацията или сегрегацията, например сайтове, възхваляващи нацизма, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Забраняваме изрично видеа, които изтъкват превъзходството на дадена група с цел оправдаване на дискриминация, сегрегация или маргинализиране по критерии като възраст, пол, раса, каста, вероизповедание или сексуална ориентация", се казва в статия в блога на този филиал на Гугъл.

Новите правила влизат в сила от днес, а ЮТюб вече пристъпи към премахването на хиляди канали, които ги нарушават.

"Това включва например видеоклипове, които рекламират или възхваляват нацистката идеология, която по същността си е дискриминационна", се уточнява в блога на ЮТюб. Ще се премахнат и клипове, "които отричат съществуването на установени насилствени събития като Холокоста или стрелбата в началното училище "Санди Хук" в САЩ".

"Същевременно осъзнаваме, че тези клипове могат да са ценни за научни работници или НПО-та, които искат да разберат омразата, за да се борят по-добре с нея", отбелязва ЮТюб и съобщава, че проучва различни варианти тези клипове да могат да се изследват.

ЮТюб също обявява, че наложените през януари в САЩ ограничения на клипове, които не прекрачват забранителната линия, но все пак са проблемни, ще обхванат и други страни през тази година.

Тези ограничения са съкратили с 50 процента броя гледания на този тип съдържание, се казва в блога на ЮТюб.

Успоредно с това сайтът ще насърчи гледането на проверени и сериозни клипове в своите препоръки в дясната колонка на монитора за хора, които са гледали проблемни клипове.

Водещи новини

Още новини