Илон Мъск показа междупланетния кораб Starship Hopper (снимка)

Getty Images
share

Последните тестове на първия кораб за космически круизи Starship Hopper от Space X, ще се проведат след няколко седмици.

Първият туристически полет е планиран за 2023 година.

Starship Hopper е по-малка версия на гигантския космически кораб Starship, известен преди като Big Falcon Rocket. Тази ракета е в състояние да изпълнява "редовни полети" в космоса и да се връща на земята. По време на заключителните тестове на Starship Hopper, ще бъде проверена надеждността на конструкцията на ракетата, нейните показатели при свръхзвукови скорости и способността за справяне с криогенната среда на космоса.

Според думите на Илон Мъск, макетът, показан на снимката, не съвпада напълно с действителността, тъй като истинската ракета ще има илюминатори и всички обичайни атрибути на пилотирания космически кораб. Starship Hopper ще има височина 118 и ширина 9 метра като ще може да побере до 100 души. Разходите за изграждане на звездния кораб се оценяват на $ 5 млрд.

Точната цена на билета за ракетата не се назовава, но според слуховете първият пътник на търговски полет до Луната, бизнесменът Юсаку Маедзава е платил около 60 млн. долара.

Ако всичко върви по плана на Мъск, SpaceX ще започне изграждането на космическия кораб в края на 2019 г. или в началото на 2020 година. Първият полет с товар се очаква да бъде завършен през 2022 г., от 2023 г. трябва да започнат „екскурзиите” до Луната, а през 2024 г. до Марс.

Водещи новини

Още новини