Учени открили шестия основен вкус на човека, който може да бъде разграничен от езика. Това е мазното, съобщават от в. „Дейли телеграф”. Учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис се надяват откритието им да помогне в борбата със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната.
Американските учени са локализирали химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули. Според доклада им неговата чувствителност е различна у различните хора.
Освен основните вкусове, друг аспект на усещането от храната е нейният аромат, който се уловя с носа. Според учените хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.