BulgariaSat-1 бе изведен успешно в орбита (видео)

share

Първият български геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно в орбита, предаде ТАСС.

Спътникът BulgariaSat-1 на телекомуникационната компания Булсатком потегли от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета носител Фолкън 9 (Falcon 9) на частната американска компания Спейс Екс (SpaceX) в 15.10 ч., местно време Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан. Агенция Синхуа уточни, че това е станало около осем минути след изстрелването. Представител на Спейс Екс определи приземяването като "най-трудното досега".

Броени минути преди изстрелването на сателита шефът на американската компания Илон Мъск предупреди в Туитър, че долната степен на ракетата носител може да не се приземи успешно, отбелязва ТАСС. Неговите опасения, че Фолкън 9 може да изгори при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата обаче се оказаха напразни. Впоследствие Мъск коментира, че приземяването е било доста твърдо, но може да се смята за успешно. Това е второто използване на тази долна степен, отбелязват ТАСС и Синхуа. През януари тя изведе на орбита друг телекомуникационен сателит от военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния. Вчера Спейс Екс използва повторно долна степен на ракета носител за втори път.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL), посочва ТАСС. Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

Предвидено е българският сателит да бъде позициониран на 36 000 километра над Земята, отбелязва Синхуа. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години. Двучасовият прозорец за изстрелването бе между 21.10 и 23.10 ч. българско време. Първоначално бе предвидено българският сателит да поеме към космоса на 19 юни. Изстрелването обаче бе отложено заради проблем с пневматичен клапан на ракетата носител.

Водещи новини

Още новини