Учени разработиха технология за активиране на гени с мисъл

share

Мозъчните вълни на доброволци в научен експеримент са включили малка лампичка, имплантирана в мишка. Лампичката от своя страна е активирала чувствителни към светлина гени, модифицирани да реагират по този начин, пише BBC.

Авторите на изследването посочват, че в бъдеще технологията би могла да се използва за контролиране на болка или за предотвратяване на епилептични припадъци. Те подчертават, че изследването им е само потвърждение на научна теза и все още е далеч от практическите си приложения. Все пак това е голяма стъпка напред, отбелязва ръководителят на проекта Мартин Фусенегер от щвейцарския Федерален технологичен институт (ЕТН) в Цюрих.

„Човек би могъл да се запита защо трябва да контролираме гените си с мисъл? Бихме могли да натиснем копче и да включим лампичката. Разработката ни е за пациенти, които не могат да комуникират с външния свят по друг начин, освен с мислите си. Това звучи като научна фантастика, но всъщност е очевидна взаимовръзка между различни технологии“, обяснява Фусенегер.

Изследователите са поставили електроенцефалографско устройство на главите на участниците в експеримента, за да записват мозъчните им вълни. Доброволците са били помолени да постигат три различни душевни състояния – концентрация и релаксация, например. Получените в резултат електрически сигнали са използвани за включване на инфрачервената светодиодна лампа, която активира гените. Произведените протеини са били засечени в кръвта.

„Можем да контролираме няколко неща с мисълта си, но досега не е осъществявана връзка с молекулярната биология на пренасяне на генна информация“, посочва проф. Фусенегер.

Водещи новини

Още новини