НАСА ще сменя "Союз" с американски "совалки"

share

НАСА ще сключи в най-скоро време договор за милиарди долари с една от американските компании за строителството на совалка за доставка на своите астронавти на борда на Международната космическа станция, пише Washington Post.

Както съобщава изданието, това се прави с цел освобождаване от зависимостта от руските космически кораби "Союз".

"Очаква се НАСА в близките няколко седмици да обяви дългоочакваното решение – сключване на договор за милиарди долари за строителството на американски космически кораб, който ще вдъхне нови сили в изпитващата трудности американска космическа програма", отбелязва изданието. В статията се отбелязва, че тази мярка ще позволи на Америка за първи път от много години да изпраща астронавти в Космоса от собствена територия, вместо да плаща повече от 70 милиона долара за всяко място в "Союз".

За сключването на договора с НАСА сега претендират три основни конкуренти – компаниите SpaceX и Sierra Nevada, както и концернът Boeing.

Докато SpaceX и Boeing създават капсули за доставка на астронавти на орбита, третият претендент – Sierra Nevada – разработва най-интересното предложение. Това е "космически самолет", който изглежда като миниатюрна версия на космическата совалка и може да каца на писта, пише inews.bg.

В програмата ще вземат участие компанията Blue Origin на Джефри Безос (собственик на Amazon.com и Washington Post). Изданието отбелязва, че договорът потенциално може да бъде сключен с повече от една фирма. След подписването на документа НАСА ще пристъпи към сертифициране на летателните апарати, което може да отнеме няколко години.

Първоначално се планираше изпращането на първия екипаж в рамките на проекта да бъде осъществено към 2015 година, но "предвид проблемите с бюджета се наложи той да бъде отложен за 2017 г.". НАСА очаква новата "совалка" да извършва средно две пътешествия на МКС годишно, допълва РИА Новости.

Водещи новини

Още новини