Мобилно приложение ще лекува алкохолизъм

share

В САЩ разработиха специално приложение за мобилни устройства, което помага на собствениците си да се избавят от зависимостта си към алкохола, предаде ИТАР-ТАСС.

Смартфонът издавал силен сигнал за тревога в момента, в който човекът приближи близо до питейно заведение. Освен това приложението, наречено A-CHASS - регулярно напомняло за вредата от алкохола, а също така изненадвало собственика си с анкети относно моментното им състояние. Ако нещо в отговорите предизвика подозрение, програмата автоматично се свързва с лекуващия лекар.

Университети в Уисконсин, Масачузетс и Илинойс са провели в течение на една година изследване, при което са наблюдавали 349 доброволци, опитващи се да се отърват от алкохолизма. 170 използвали приложението, а 179 използвали други методи. Представителите на първата група се справили доста по-добре с борбата със зависимостта. Според ръководителя на програмата Гейл Баух все още е рано да се каже, че едно мобилно приложение може да бъде решение на проблема, но то можело удачно да се съчетае с другите методи.

Водещи новини

Още новини