Готвачи и градинари ще участват в първия полет на хора до Марс

Internet
share

Астронавтите в първия полет на хора до планетата Марс най-вероятно ще трябва да притежават добри умения като градинари и готвачи, пише "Дейли Мейл".

Осигуряването на достатъчно храна за пътуването до т.нар. "Червената планета" и обратно е едно от най-големите предизвикателства пред отговорниците за мисията, която НАСА планира да осъществи през 2030 г., заявиха експерти.

Едно от решенията, които се обмислят, е астронавтите да отглеждат своя собствена храна в високотехнологична "градина кухня". Освен това те ще се нуждаят и от адекватни кулинарни умения, за да осигуряват разнообразно и вкусно меню, което да повдига духа и да предпазва от скуката, пише още изданието.

Астронавтите, които ще пътуват до Марс, ще бъдат по-добре подсигурени откъм храна, отколкото техните колеги в Международната космическа станция.

Д-р Мая Купър от лабораторията за космически хранителни системи към НАСА в Хюстън, щата Тексас, казва, че 5-годишната мисия до Марс ще изисква около 3175 кг. (7000 фунта) храна на човек и това е един от основните проблеми, с които се сблъскват различните сценарии за мисията. Заради това се налагат и нови подходи, както и търсенето на възможности за създаването на био-регенеративна система, с която да могат да се отглеждат различни култури в космоса. Друга възможност е и изпращането на запаси до Марс в аванс.

Био-регенеративната система включва култури, които да имат повече от една функция. Освен да се използват за храна, те ще трябва и да освобождават кислород за астронавтите, да премахват въглеродния диоксид, който те издишват, както и да пречистват водата. В идеалния случай тези растенията трябва да имат минимум негодни за консумация части, да растат лесно с минимални грижи и да заемат малко място.

Десетте потенциални насаждения, които засега минават успешно теста за пътуване до Марс, са маруля, спанак, моркови, домати, зелен лук, репички, чушки, ягоди, пресни билки и зеле.

Храната за космонавти извървя дълъг път откакто съветският космонавт Юри Гагарин изкара пътуването си в космоса на пастет и хайвер през 1961 г. В зората на космическите полети астронавтите преживяват със замразени хранителни блокове и храни, преработени и съхранявани в тубички, подобни на тези за паста за зъби.

От края на 60-те години хората в космоса вече могат да се наслаждават на гореща храна по време на полет, а през 70-те години вече имат избор от 72 различни вида ястия, съхранявани в хладилник или фризер на борда.

През последните години астронавтите в совалките могат да закусват бъркани яйца и кафе, шоколад или курабийки, както и да избират различно меню за обяд и вечеря. Храните са предварително пакетирани и подготовката им отнема само няколко минути.

Водещи новини

Още новини