Накараха ХИВ вируса да се "бори сам със себе си"

share

Австралийски учен съобщи, че открил начин да обръща вируса ХИВ срещу себе си, което може да се окаже важна стъпка напред в търсенето на лек за СПИН.

Дейвид Херич от Куинслендския институт за медицински изследвания обяви, че модифицирал протеин в ХИВ, който обикновено помага на вируса да се разпространява, в "мощен" инхибитор, предаде сайтът ТаймсЛайв. "Никога не съм виждал нищо такова. Модифицираният протеин върши работа всеки път", твърди Херич.

Ученият вкарал протеина в имунните клетки, в които човешкият имунодефицитен вирус се цели, като по този начин постигнал забавяне на репродукцията след инфекция. Експериментите били проведени в лаборатория, но преди да се стигне до опити с хора, методът ще трябва да бъде тестван върху животни.Екипът му пък посочи, че протеинът забавя вирусната репликация с от осем до десет пъти.

"Ако това изследване продължи по този силен път, но не забравяйте, че имаме още много препятствия, ще имаме в ръцете си лек за СПИН", обобщи ученият. В коментар относно откритието Франк Уегман от Оксфордския университет изтъкна, че лекарството е все още "много далеч от приложение".

Създаването на истинско лекарство е предизвикателно, тъй като изисква въвеждане на специфична информация в гените на хората, които ще лекуваш, обясни експертът.

"Имунните клетки на кръвта са основните жертви на ХИВ. Ако човек иска да получи лек с този протеин, той ще трябва да... накара всяка имунна клетка да го произвежда". А това изисква генна терапия - сложна, рядка, потенциално опасна и много скъпа опция. "Австралийските учени са се справили с проблема частично. Тествали са отчасти (генната терапия), но всъщност не и върху пациенти, върху инфектирани хора. А единствено в лаборатория".

Тази година ще започнат да се провеждат опити с този протеин и върху животни, но изследванията със сигурност ще продължат няколко години. Броят на хората, които са заразени с ХИВ, се е увеличил до 34 млн. през 2011, а през 2010 болните са били 33,5 млн.

Водещи новини

Още новини