Изобретиха лампа, захранвана от гравитацията (видео)

share

Гравитационната лампа, която използва чувалче с пясък, завързано за въженце, задействащо малък динамогенератор и светодиод, може да изкара от мрака 1,5 милиарда жители на нашата планета, които не се ползват с електроснабдяване, пише в. Daily Mail.

Устройство действа много просто. Въженцето се издърпва до горно положение, подобно на тежестите на класически стенен часовник, след което лампата свети без прекъсване 30 минути, пише inews.bg.

Изобретението е наречено "Гравитационна светлина" и е дело на дизайнерите Мартин Ридифорд и Джим Рийвс. Те посветили на разработката си 4 години.

1,5 милиарда души от населението на Земята днес нямат достъп до електричество и се осветяват нощем с газ или олио. Но светлината често е мъждукаща и съществуват рискове от пожари. Новата разработка била възможна благодарение на напредъка на техниката и изключително малката електрическа консумация на светодиодите, които за сметка на това излъчват силна светлина.

В най-скоро време ще бъдат произведени хиляда гравитационни лампи, които ще бъдат раздадени безплатно на нуждаещи се общности в Африка и Индия, пише вестникът, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини