BMW изтегля около 1,5 млн. автомобила заради проблем със спирачките

gettyimages
share

Германският автомобилен гигант BMW заяви, че изтегля около 1,5 млн. автомобила поради проблеми със спирачките им. Акциите на компанията спаднаха с 8 процента, предаде БТВ.

Така мега производителят е принуден да намали прогнозите си за годината. 

Компанията заяви, че доставките на автомобили през 2024 г. ще бъдат малко по-ниски спрямо 2023 г., без да предостави конкретна цифра, след като преди това очакваше увеличение.

Делът на новите електромобили в Германия през 2023 г. е бил над средното равнище за ЕС

Германският производител понижи и прогнозата си за рентабилността.

Компанията очаква маржът на печалбата преди лихви и данъци (EBIT) да бъде между 6 и 7 процента за 2024 г., като преди това прогнозираше стойност между 8 и 10 процента.

BMW заяви, че спадът е предизвикан отчасти от неблагоприятни фактори в основния автомобилен сегмент, произтичащи от спирането на доставките и техническите действия, свързани с интегрираната спирачна система (IBS), която се осигурява от Continental.

В изявление Continental заяви, че само „малка част“ от спирачните системи, които произвежда и доставя на BMW, ще бъдат частично заменени поради електронен компонент, който може да бъде повреден. Акциите на компанията също спаднаха с 6%.

Техническите действия, свързани с интегрираните спирачни системи, засягат над 1,5 млн. автомобила и ще доведат до допълнителни гаранционни разходи в размер на трицифрена сума през третото тримесечие, добави BMW.

Германският гигант също така сигнализира за продължаващото приглушено търсене в Китай, което се отразява на продажбите в страната, присъединявайки се към групата на автомобилните производители, които изпитват затруднения във втората по големина икономика в света.

Водещи новини

Още новини