Продажбите на електромобили в Норвегия достигат нов рекорд през август

Getty Images/Guliver
share

Норвегия отчете нов световен рекорд, след като през август електрическите автомобили са заели пазарен дял от 94 на сто в страната. Това е в противовес с тенденцията, която се наблюдава в останалата част на Европа, където продажбите на изцяло електрическите автомобили спадат, предаде Франс прес.

Водени от "Модел Уай" (Model Y) на "Тесла" - Tesla (18,8 на сто от продажбите) и в по-малка степен от "Кона" (Kona) на "Хюндай" (Hyundai) и "Лийф" (Leaf) на "Нисан" (Nissan), електрическите модели имат пазарен дял от 94,3 на сто от новите регистрации. Това съобщи днес Информационния съвет за пътническия трафик (OFV).

Предходният рекорд датира от януари, когато продажбите на електрически автомобили са надхвърлили 92 на сто.

Така Норвегия се превръща в своеобразен контрапункт на Европа, където продажбите на електрически автомобили са в застой заради високите цени и недостатъчната инфраструктура, за сметка на хибридните модели, които комбинират бензинов или класически дизелов двигател с един или няколко електрически двигатели.

Скандинавската страна, която е важен производител на въглеводороди, си е поставила за цел да продава само автомобили с нулеви емисии, тоест основно електрически, тъй като делът на водорода е много незначителен, от 2025 г. или 10 години преди ЕС.

Глобалните продажби на електромобили скачат през юли

За постигането на тази цел Осло е въвел изключително благоприятно данъчно облагане, което прави електрическите модели много конкурентни спрямо бензиновите и хибридните превозни средства.

"Никоя страна в света не може да се доближи до Норвегия в надпреварата с електрически автомобил", коментира в комюнике директорът на Информационния съвет за пътническия трафик Йойвинд Солберг Торсен. "Ако тази тенденция продължи, скоро ще сме на път за постигане на целта ни за електрически автомобили с нулеви емисии до 2025 г.", добави той.

Електрическите автомобили са били 12,1 на сто от продажбите на нови автомобили в ЕС през юли, което е доста зад бензиновите (33,4 на сто), "изцяло хибридните" (32 на сто) и дизеловите (12,6 на сто), според данните на Асоциацията на автомобилостроителите (ACEA), отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини