Честито, шофьори! Пак ще сменяме регистрационните номера на колите

share

На 15 ноември тази година предстои да бъдат отворени публично подадените оферти по обществена поръчка на МВР. Според условията трябва да бъдат изработени 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС, пише "tribali.info".

Според броя на обявените регистрационни номера, става ясно, че МВР е заложило приблизително 8,50 лв. за производството на един номер или 17 лв. за двойка табели без ДДС. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. за двойка табели и талон, от които 35 лв. са за табели, в които са включени два броя пластмасова подложка и секретен болт и закрепващи елементи. В западните държави табелата се продава гола за посочените по-долу цени. От регламента на поръчката обаче не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола.

В техническите изисквания не е уточнен секретен нит, а само специално закрепване, което трябва да бъде предложено от всички участници в търга. Тук или някой служител на министерството не е бил в час, или става дума за сериозна машинация, която цели милиони печалба на гърба на гражданите. Отпадането на секретния нит, чиито номер е записан в малкия и големия талон на МПС-то, ще доведе до промяна на талона и най-вече цялостна промяна в АИС системата на КАТ, което ще причини определено забавяне на регистрационния процес на МПС и километрични опашки и тормоз за гражданите. Стойността на секретния болт не е 6 лв., както се тиражира в медиите а е 6 ст.

В Министерството на вътрешните работи е издадена заповед за изготвяне на план, утвърден от министър Цветлин Йовчев за прекратяване на дейността на търговските дружества с държавно участие в капитала, в които министърът упражнява правата на държавата. Планът трябва да бъде така направен, че да не допусне неблагоприятни за МВР и обществото последици.


 

Водещи новини

Още новини