КАТ отчита ръст на тежките катастрофи в област Кърджали

share

С 37 са се увеличили тежките ПТП на територията в област Кърджали за 10-те месеца на тази година. Загиналите са с двама повече, а ранените с 39. За същият период на 2012 г. са настъпили 81 произшествия с 3-ма убити и 100 ранени човека. До 31 октомври в Кърджалийско са регистрирани общо 361 пътно-транспортни произшествия, като 118 от тях са тежки ПТП с 5-ма убити и 139 ранени човека. Рисковите групи през настъпващия есенно-зимния период са пешеходците и неопитните водачи, съобщават от КАТ „Пътна полиция", пише "Стандарт".

От КАТ напомнят, че водачите на МПС са длъжни да карат на къси светлини дори и в светлата част на деня. Според приета директива от Европейския парламент, всички шофьори от страни членки на Евросъюза трябва да карат целогодишно на къси светлини.Това се отнася за водачите на чисто нови автомобили, които ще бъдат снабдени с така наречените „дневни светлини".

За неизправни светлини или невключени фарове и през светлата част на деня, ще се налага санкция от 20 до 150 лева в зависимост от това дали е създадена пряка опасност за движението или не. За управление на автомобил с износени гуми глобата е до 50 лева.

Шофьорите ще бъдат проверявани и за наличието на застраховка „Гражданска отговорност", което е задължителна за всички автомобили с българска регистрация.

Водещи новини

Още новини