-
24 декември 2012 06:07
- 5146
- 8
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.
В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Дори самото название на Рождественската нощ — Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.
По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.
По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата - по-тлъсти.
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.
Последвайте канала на
Коментари 8
Добави2012.12.24 | 17:11
2012.12.26 | 18:21
2012.12.26 | 18:20
2012.12.24 | 18:34
2012.12.24 | 17:11
2012.12.24 | 18:08
2012.12.24 | 16:12
Добави коментар
Водещи новини
ИТН при Радев: Най-разумният ход е експертно правителство с третия мандат
26 юни 202411:15
Президентът Румен Радев обявява решението си кога ще връчи първия мандат след края на консултациите
26 юни 202410:07
Борисов: Има много сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу мен
26 юни 202409:56
Атанас Атанасов се опитвал да назначава свои хора в Служба "Военно разузнаване" и да получава информация
26 юни 202411:53
Евродепутатите Никола Минчев и Ицо Хазарта стават част от “Обнови Европа”
26 юни 202411:35
Матурата след 10 клас: По-нисък резултат по математика от миналата година
26 юни 202411:06
Бившият директор на отдел "Издирване" Красимир Занев: Брендо се е изплашил да не го застигне съдбата на Поли Пантев
26 юни 202411:07
Товарен влак удари лек автомобил на жп прелез
26 юни 202411:26
Родители получават до 6 530 лева?
26 юни 202410:53
2012.12.26 | 18:22