Проф. Салчев за бюджета на НЗОК: Тези цифри водят до повишаване на цената на услугата

  • 29 ноември 2023 14:18

  • 792
  • 1
Проф. Салчев за бюджета на НЗОК: Тези цифри водят до повишаване на цената на услугата
© Булфото (архив)

Професор Петко Салчев - бивш директор на НЗОК, припомни, че Комисията по бюджет и финанси също не е одобрила бюджета на Касата и обобщи, че това е прецедент, откакто съществува Касата.

"Това са политически игри. Ще бъде приет бюджетът, защото Държавният бюджет не може да бъде приет без съпътстващите бюджет на ДОО и на Касата. Самият бюджет на Касата не е нещо ново и не е съвсем различно от предишни бюджети на касата с 1 изключение - централният орган за поръчки да бъде НЗОК, което е вкарано в този бюджет. Иначе нищо друго не се различава, освен цифрите. Но тези цифри всъщност не но водят до нищо, освен до повишаване цената на услугата. Никъде не се вижда нещо ново", коментира проф. Салчев. 

По думите му пациентите могат да очакват през 2024 г. "същите услуги, само че при по-висока цена, която ще бъде заплатена на тези, които ги осигуряват".

Увеличението на бюджета на касата е свързано с това, че се увеличава и БВП, както и голяма част от параметрите като "минимална работна заплата", "осигурителен доход" и т.н.

"Дават се повече средства за превенция, но основният пакет за превенция не се променя. Тоест увеличават се само цените на досегашните услуги", каза още той.

При гласуването вчера от ГЕРБ възразиха заради заложения мораториум за разкриване на нови болници и дейности през следващата година, което Салчев коментира: "Този параграф беше вкаран още преди години от самите колеги от ГЕРБ - да не може лечебни заведения, които се появяват след 1 януари, да сключват договори. Това не е нещо ново". 

Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са опасни за здравето

Предложението Касата да прави търговете за лекарства и да бъде централен орган за обществените поръчки трябва внимателно да се обмисли, категоричен е бившият ѝ директор.

"Министерството е отговорно за лекарствената политика и освен това там се сключват договори и за други лекарства, които не се заплащат от касата. Ако Касата заплаща само за лекарствата, които са покрити от нейния бюджет, тогава за лекарства, ваксини и други, които са извън това нещо и се заплащат от Министерството, кой ще прави търговете?", допълни Салчев. 

Според него сме свидетели на сблъсък между “две политически лобита в сглобката, които по някакъв начин се мъчат да решат проблеми, които не могат да бъдат решени ad hoc”.

Заложените в бюджета на Касата повече пари за хоспитализация всъщност са, за да се вдигнат цените на клиничните пътеки, убеден е той. "Всъщност в момента Касата постепенно започва да се превръща не в орган, който закупува услугите за сметка на пациентите, а в орган, който субсидира дадени структури", посочи проф. Салчев. 

Последвайте канала на

792 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 16:20

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини