Министър Христо Хинков: Състоянието на здравната система сега може да се опише с думата фрагментация

  • 26 октомври 2023 18:42

  • 1342
  • 2
Министър Христо Хинков: Състоянието на здравната система сега може да се опише с думата фрагментация
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"С думата фрагментация" може да се опише състоянието на здравната система сега". Това каза министърът на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на по време на конференция „За по-устойчива здравна система на България", предаде БТА.

Организатори на събитието са Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Американската търговска камара в България.

"Фрагментацията е на всички нива - на лечебния процес, на потоците информация, на изписването на лекарства", каза министър Хинков.

По думите му, когато информацията се събере в една система, каквато е Националната здравноинформационна система, "ще видим колко сме напреднали всъщност". "Ние никак не сме зле по отношение на иновациите в системата и постиженията", добави министърът.

"Съществено е да се каже, че демографските показатели се влияят от около 10 на сто от здравната система и това се отнася не само за България", каза още министър Хинков.

Той допълни, че 40% се влияят от личното поведение, 40% - от икономическите фактори и още 10% - от  околна среда и наследственост. "Това са данни за Западна Европа и за Северна АмерикаИ, посочи той.

Според Хинков тези данни означават, че здравните системи, колкото и да се подобряват, ако не започне промяна в отношението на населението към собственото здраве, ако няма промени в общественото здраве, ако няма промоция на здравословен начин на живот, никога няма да се постигне желаният резултат.


Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. каза, че винаги се говори каква трябва да е здравната система и как ще я направим по-добра. По думите му през последните 20 г. няма такъв резултат, който да се е отразил върху демографските показатели. "По показателите „смъртност“ и „заболеваемост“ сме на последно място в ЕС и в крайна сметка от това следва да направим извода, че нещо не правим както трябва", каза още той. "Фокусът, който може би трябва да сложим, е да променим тези базисни показатели и да започнем да работим основното към това", изрази мнението си проф. Ангелов.

"Ако има политическа воля и съгласие, всичко е възможно", каза още проф. Ангелов и допълни, че му харесва идеята за създаване на надинституционален борд, който да може да задава насоката и експертно да следи изпълнението на НЗИС. "В борда би трябвало да се включат лекари и експерти, имащи визия в здравеопазването, защото ако не познаваме всички кътчета на здравната система, няма да постигаме резултат в управлението на системата", посочи Ангелов.

Националният съвет за хората с увреждания одобри промени в наредбата за медицинските изделия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1342 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цв

2023.10.26 | 21:24

2
Сега? Тя винаги е била такава! Меко казано!

2023.10.26 | 20:19

1
Не фрагментация,а ферментация.

Добави коментар

Водещи новини